dilluns, 26 de maig del 2014

LA DEMOCRÀCIA: MITJÀ O FINALITAT?

En el seu assaig Sobre la llibertat, un dels màxims exponents del pensament liberal, J. S. Mill, deixava ben clar que la finalitat de tota associació política és garantir al màxim la llibertat individual, limitada necessàriament per la llibertat dels altres, i aquest és l’eix del concepte de democràcia liberal de caràcter representatiu. L’existència d’uns drets subjectius de cada persona, naturals i inalienables, és la concreció d’això tant abstracte que anomenem llibertat, i la seva protecció o conciliació és l’objectiu del poder polític. Els mitjans per fer-ho són el reconeixement explícit d’aquest drets,  la independència entre els diversos elements del poder polític (legislatiu, executiu i judicial) i la sobirania popular, expressada amb eleccions. 

Bona part del pluralisme polític ve determinat per la concepció que es tingui dels drets humans: la tradició liberal centrada en els drets polítics i el dret de propietat; la tradició socialista (en el sentit més ampli) en els drets socials i el dret al benestar. Per la tradició liberal, la intervenció política en economia ha de ser mínima, per la tradició socialista aquesta intervenció és necessària per a reduir desigualtats. Moltes crítiques actuals als sistemes de “democràcia liberal” tenen a veure a la manca de compromís amb la igualtat, i molts experiments de “democràcia socialista” pateixen per l’absència o el menyspreu dels drets de primera generació que tenen com eix la llibertat. 

Sovint confonem els mitjans per la finalitat. En els darrers anys, molts discursos pretenen fer de la democràcia una finalitat en si mateixa, la qüestió és votar i que la majoria pugui obligar a la minoria. Aquesta confusió està en la base de moltes mistificacions del concepte de democràcia i permet que molts règims autoritaris, pel fet de convocar eleccions i votar, puguin ser considerats democràtics. La veritat és que, per diferenciar-se de la democràcia liberal, la majoria d’aquests règims polítics acostumen a acompanyar el concepte amb complements com popular o orgànica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada